ДЪЛГОТРАЙНИЯТ ПАРФЮМ

ДЪЛГОТРАЙНИЯТ ПАРФЮМ

От какво зависи трайността на парфюма върху кожата?

Парфюм, който не трае дълго – АБСОЛЮТНА ЗАГУБА!

Случвало ли Ви се е, примерно, да си купите парфюм от някой магазин за стоки за дома, да похарчите за него 30 лева и да забележите веднага след това, че нито издържа толкова дълго, нито мирише толкова приятно, колкото вашият емблематичен дизайнерски парфюм за 300 лева? Или може би имате дизайнерски парфюм, който обичате и сте похарчили тонове пари, но и той изчезва около час след нанасянето му?

От какво зависи това?

Истината е, че парите, които харчите за парфюм, не винаги означават, че той ще издържи по-дълго или ще мирише по-добре. Всъщност има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато мислите за парфюм, който трае дълго.

От мъжки дълготрайни парфюми до дълготрайни дамски парфюми, трябва да вземете предвид вида на парфюма, концентрацията, начина, по който го прилагате, качеството, нотките - всичко е ТОЛКОВА, ТОЛКОВА важно.

За да стигнем до дъното за дълготрайността напарфюма, нека разгледаме по-отблизо тези ключови фактори.

Метод на прилагане

Как нанасяме парфюма  и къде да напръскаме от парфюма са от особена значимост за това той да бъде дълготраен.

Триене на китките една в друга всъщност ще накарат парфюмните нотки да избледнеят. Също така, вярвате или не, горният слой на кожата може да е виновникът за това парфюмът да избледнява бързо. Ако имате суха кожа, вероятно в кожата липсват необходимите масла, които помагат на парфюма да се абсорбира в кожата. Следователно ароматът ще се изпари по-бързо. За щастие има някои трикове, за да накарате парфюма да издържи по-дълго, но най-важно е да обърнем внимание на начина на приложението му и спецификите на кожата.

Съхранение

До сега може би не сте се замисляли, но от колко време имате даден парфюм и къде го съхранявате?

Знаете ли, че ароматите имат срок на годност? Ако парфюмът промени цвета или текстурата си, вероятно е остарял и е загубил част от компонентите си. От една страна е много възможно естествените съставки да се променят и често да станат по-силни с времето, но има тънка граница между силен аромат и нещо, което просто мирише не както трябва, така че бъдете внимателни и преценявайте добре. От друга страна, тъй като всички аромати в крайна сметка се развалят (или поне се променят значително), правилното съхранение е ключът за издръжливостта на парфюма. В идеалния случай дръжте ароматите си на хладно и тъмно място, както и далеч от климатици или отоплителни уреди.

Комбинацията от нотки

Едно от най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато става дума за трайността на един парфюм, това е смесицата от ароматни нотки. Правилото е, че ароматите от ориенталската или дървесната категория са склонни да издържат много по-дълго от цитрусовите, флоралните или зелените аромати.

Но защо?

Краткият отговор е – парфюмните нотки! По-тежките базови нотки издържат по-дълго.

По-дълъг отговор – Връхните, горни нотки са първите, които помирисвате в парфюма. Те се изпаряват по-бързо от останалите аромати. Средните нотки са „тялото“ на парфюма и отнема повече време да се развият върху кожата, отколкото връхните нотки. Базовите нотки са последният аромат, който се развива и продължава най-дълго. Те също така са фиксатор, който забавя изпаряването на горните и средните нотки, което прави цялостния аромат по-дълготраен. Колкото по-силна е базовата нотка, толкова по-дълго трае ароматът. Много евтини парфюми дори не добавят базови нотки и не е изненадващо, че изобщо не издържат дълго. Накратко - парфюм с по-силни и тежки базови нотки ще трае по-дълго.

Качество

И като си говорим за евтини парфюми - качеството на парфюма има много общо с това каква е трайността му.

Ако парфюмът е направен без качествени базови нотки (както вече споменахме по-горе), можете да се обзаложите, че ще трайността му няма да е повече от час. Ето защо обикновено се смята, че скъпият аромат е по-вероятно да трае по-дълго. Повечето евтини парфюми копират горните нотки на по-скъпата си версия (ароматът, който трае около половин час след напръскването), но без подходящите етерични масла на средните и базови нотки, парфюмът изобщо не е дълготраен.

Ако направите собствено проучване, можете да разберете с какви съставки е направен последния парфюм, който си купихте. Ние от ZAG ZODIAK работим само с най-добрите съставки, които доставяме от Южна Франция и ВИНАГИ включваме висококачествени базови нотки в нашите парфюми.

Концентрация

Photo by Cristina Pop on Unsplash

Чували ли сте за различните видове парфюми?

Когато си купувате парфюм, поинтересувайте се за процента на всяка съставка. Колкото по-висока е концентрацията, толкова повече аромат – и толкова по-дълго ще продължи аромата. Например, парфюмната вода винаги ще бъде по-концентрирана от тоалетната вода. Един спрей за тяло би бил много по-малко концентриран от тоалетната вода. Не забравяйте обаче, че концентрациите варират в различните продуктови линии. Като цяло, колкото повече алкохол има в аромата, толкова по-бързо ще загуби миризмата си.

Така че, ако искате един парфюм да издържи по-дълго, вземете EDP.

Е ето, че в крайна сметка цената не е решаващият фактор за това колко дълго ще издържи един парфюм!

📌
Ние от ZAG ZODIAK разбираме, че хората искат парфюмите да издържат цял ден, затова правим истински EDP смеси. И всички наши смеси са разработени така, че да издържат до края на деня!

Намерете Вашия любим аромат от нашия каталог СЕГА