КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ EDP, EDT и EDC?

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ EDP, EDT и EDC?

Видове парфюми според концентрацията на етеричните масла в тях.

Имате хубав и вълнуващ ден! Цял ден сте прекарали в магазина за парфюми и сте се наслаждавали на различните ухания на всички прекрасни аромати и най-накрая сте намерили този, който харесвате най-много. И когато вземете кутията, за да си го купите, забелязвате, че на него пише „Eau De Toilette“.

Започвате да се питате... какво означава това? Разглеждайки другите кутии с парфюми, забелязвате, че на някои от тях е изписано Eau De Toilette, на други Perfum, на трети Eau De Parfum, а на четвърти Eau De Cologne. В този момент осъзнавате, че парфюмът, който сте харесали първоначално, се предлага като EDT, но и като EDP.

В този момент, може би, вече сте напълно объркани – кой от тях трябва да купите? Започвате да се чудите дали това е някакъв „код“ на производителя на парфюми? Или може би е напътствие за това къде да пръскате парфюма? EDT предназначен ли е да се пръска в банята? Да не би EDP да е парфюм за жени, докато EDC - парфюм за мъже?

В действителност това наистина означава нещо. И да, това е „код“, но не просто „код“ от производителите. Всъщност е много важно да разберете разликата между EDT, EDP и EDC.

Затова, нека да стигнем до дъното на това какви са разликите между всички тях.

Като за начало, за да разберете какво означават EDT, EDP и EDC, трябва да ви е ясно от какво е направен самия парфюм.

В статия на Life Hacker откриваме, че думата „аромат“ е термин за „всяка миризма, която по същността си представлява определено количество ароматно масло, разредено в алкохол и вода“.

Това означава, че целият парфюм се състои, де факто, от три неща: 1 – алкохол, 2 – вода, 3 – етерично масло. Сега, когато знаем това, можем да преминем към онзи „код“, който толкова ни вълнува.

И сега направо на въпроса. Разликите между тях е количеството етерични масла в аромата. Най-мощният вид аромат, който можете да закупите, е парфюмът. Следва парфюмна вода, след това тоалетна вода и накрая одеколон. Колкото по-висок е процентът на етеричните масла, толкова по-дълго ще трае вашият аромат и толкова по-малко трябва да нанасяте от него.

Сега знаете фактите... всъщност всичко се свежда до това колко ароматни масла има в бутилката. Така че, в зависимост от това колко дълго искате миризмата да продължи или колко силна искате да бъде тя, трябва да потърсите правилния парфюм, EDC, EDP или EDT.

И сега, нека разгледаме всеки вид по-задълбочено

Да започнем с EDT (Eau de toilette) или тоалетна вода - този вид обикновено е най-често срещаният. При него, концентрацията на ароматните масла е между 5% и 15%. Често е по-евтин от парфюмната вода и е един от най-популярните налични видове парфюми. Ароматът на EDT обикновено трае от два до три часа. Някои го считат за дневен аромат, докато парфюмната вода я определят повече за вечерен аромат. Терминът тоалетна вода идва от френския термин „faire sa toilette“, което означава (трудно ни е да го преведем с една дума) „да се приготвиш, да си направиш процедурите за красота след душ“. И така, връщайки се към чуденето, което ни обвзе в магазина – и да и не... EDT е предназначен да се пръска в банята, но не като освежител за въздуха. Това е освежаващ, лек парфюм, предназначен за употреба през деня.

Продължаваме с EDP (Eau de Parfum) или парфюмна вода — този вид е по-тежък от EDT, но е по-лек от Parfum, с концентрация  между 15-20%. Той има дълготрайни характеристики, като издържа от 4 до 7 часа и е по-евтин от чистия парфюм. Подходящ за ежедневно носене и достатъчно силен, за да издържи чак до вечерта, този вид е предпочитан от любителите на парфюми по целия свят. Това е концентрацията, която се използва най-често при много дизайнерски парфюми, както и концентрацията, която ние от ZAG ZODIAK използваме, когато сме вдъхновени от някой аромат.

ВИЖТЕ НАШИТЕ ТОП ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Друг известен термин за вид парфюм е EDC (Eau de Cologne) — този вид е най-лекият от всички. Съдържа много по-ниска концентрация на аромат от горните видове парфюми. EDC обикновено има между 2% и 4% концентрация на ароматните масла и висока концентрация на алкохол. Той е по-евтин от другите видове парфюми, но и ароматът му обикновено трае само до около два часа. EDC обикновено се предлага в по-големи бутилки, защото следва да се нанася по-често. Първоначално за одеколонът са се използвали по-традиционни рецепти, в които са наблягали предимно на върхни и средни нотки на билки и цитрусови плодове и много малко базови нотки. Така че, одеколонът не е предназначен само за мъже, просто исторически произходът му се основава на по-мъжки аромати.

Научете повече за историята на парфюма още от древността

И накрая, светият граал, самият парфюм - Parfum — този вид е най-скъпият и най-силният наличен вид аромат. Състои се от 20 до 30% концентрация на парфюмната есенция. Това означава, че не само трябва да използвате по-малко от него, но и че ароматът трае по-дълго, обикновено до 8 часа, в зависимост от типа кожа. Някои хора дори казват, че ароматът продължава до 24 часа, чак до сутринта на следващия ден. С доста по-силна миризма, тази концентрация обикновено се препоръчва на тези с чувствителна кожа, но не и на тези с по-чувствително обоняние, тъй като прекалената наситеност и дълготрайност може да ви накара да „предозирате“ с аромат.

И ето, че вече сте наясно какви са разликите между различните видове парфюми.

Сега, с новите си познания за „кода“ на опаковката, можете да купувате парфюм с увереността, че знаете точно какво получавате и за какво плащате.

Ние от ZAG ZODIAK работихме усилено, за да предложим на клиентите си EDP парфюми, които ще издържат толкова дълго и ще миришат също толкова страхотно, колкото любимите ви дизайнерските марки. Предлагайки ви EDP парфюми за малка част от цената на скъпите, популярни аромати, нашите продукти имат идеалната концентрация и качество – точно това, което търсите!

📌
Потопете се в нашата Вселена от любими аромати. Пазарувайте от ZAG ZODIAK