КРАТКА ИСТОРИЯ НА ПАРФЮМА

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ПАРФЮМА

Откъде се е появил парфюмът?

Както добре знаем, петте сетива са слух, зрение, допир, вкус и разбира се ОБОНЯНИЕ!

Тъй като обонянието е един от основните фактори, допринасящи за това, което ние като хора изпитваме ежедневно, съвсем естествено е хората да са прекарали голяма част от историята, „украсявайки се“ с приятни аромати.

Днес, основна част от индустрията за красота и мода това е парфюмът. Той е ценна съставка в продуктовия маркетинг. В интерес на истината, качествената миризма има силата да ви накара да се почувствате съблазнителни, красиви, уверени, невероятни и да си припомните спомените. От ароматизирането на пространствата в магазините, до смесването му в гримовете, в днешно време парфюмът е навсякъде.

Но, чудили ли сте някога откъде произлиза парфюмът?

Честно казано, парфюмът има интересна история. Не винаги е съществувал, но го има от много, много дълго време. За да разберем историята на парфюма и да разберем кой  го е изобретил, трябва да направим пътуване назад в древни времена.

Въпреки че е трудно да се каже кой точно е изобретил парфюма, това което можем да Ви кажем със сигурност е, че употребата на парфюми за първи път е регистрирана в Североизточния регион на Африка и Близкия Изток или за да бъдем още по-точни в Древен Египет и Месопотамия.

Започвайки нашето пътуване в горещата пустиня на Месопотамия, днес съвременен Ирак, това е мястото, където е открито най-ранното сведение за парфюмерията. „Първият регистриран производител на парфюми е била жена химик на име Тапути. Истории за нея са открити на глинена плочка от Месопотамия, датираща от второто хилядолетие пр.н.е. Трудно е обаче да се каже за какво е използвала парфюма тази цивилизация.

За разлика от Месопотамия, за Древен Египет има достатъчно сведения и можем да Ви разкажем какво точно е било предназначението на парфюма.

Използван главно за религиозни церемонии, свещениците  са допълвали молитвите си с парфюми, които сами са правели, използвайки много силни миризми, благоприятстващи за издигането на духа като смирна, смола от розмарин, галбанум, тамян и други. В ранните утрини, свещенниците са пристъпвали към почистването на божествените статуи като ги помазвали и гримирали лицата им. Така те вярвали, че получават закрилата на боговете и осигуряват преминаването към отвъдното. Именно това вярване обяснява практиката на балсамиране: да се запази непокътнато тялото с парфюмирани вещества, за да влезе в небето на египтяните. Египетската митология дори отбелязва бог Нефертум като бог на парфюма. Изобразяван е като юноша с украса на главата във вид на лотосов цвят – свещено цвете за древните египтяни.

Набирайки признание в египетската култура, с течение на времето парфюмът започва да се използва в козметични продукти.

Поради горещия климат в тази част на света, както и поради факта, че богатите искали да бъдат лесно разграничавани от бедните, парфюмът обикновено се е използвал в скъпи козметични продукти, за да маскира миризмата на мъжкото и женското тяло. Египетските жени са използвали парфюмираните кремове и масла като тоалетни принадлежности, както и като прелюдия към правенето на любов.

Изглежда че от началото на своята известна история се е смятало, че парфюмът привлича вниманието както на съществата от отвъдното, така и на противоположния пол - точно както днес.

От този момент нататък започва разпространението на парфюма и в другите части на света.

С развитието на търговията, парфюмът също започва да пътува. Древните персийци също са били не по-малко очаровани от аромата. Те управлявали търговията с парфюми в продължение на стотици години и се считат за изобретатели на парфюмите без масло. В периода на Сасанидите, производството на аромати е доста разпространено. Известно е, че много богати персийци са имали свой собствен аромат, направен специално за тях като символ на високия им социален статус.

Но едва когато гърците и римляните се запознават с него, парфюмът започва да се разглежда като форма на изкуство и да се произвежда масово. Археолози наскоро откриха фабрика за парфюми от 2000 г. пр. н. е., разположена в Кипър, която е била специализирана в производството на аромати с кориандър, смирна, лавандула и розмарин. Използван за много цели, включително при подготовките за битки, парфюмът бързо се превърнал в доходоносна търговия във всички древни цивилизации.

В съвременния свят ние всъщност се опитваме да пресъздадем аромати от древни времена, датиращи чак до 1850 г. пр.н.е. Това е възможно, защото когато Гърция и Рим са започнали да експериментират с парфюми, те са водили записки за всяка една смес.

Успехът и статусът на парфюма, обаче, не продължават дълго.

Единствено благодарение на ислямската общност,употребата на парфюма се запазва, тъй като разпространението на християнството води до спад в използването му. С възхода на християнската вяра, за дълъг период от време, на парфюма се е гледало с пренебрежение, тъй като изразява сексуалността. Едва през дванадесети век и с развитието на международната търговия, този спад спира.

Същестуващ в много форми, от твърди вещества до прости сушени листа, хората използвали аромата за различни цели. По време на бубонната чума, лекарите носели маски с формата на човка на птица, като ги пълнели с билки, подправки и масла, за да се предпазят от болестта. Вярата, че ароматните масла и материали могат да премахнат „вонята на мор“, помага за увеличаването на популярността на използването на аромати в средновековна Европа.

Освен с широко присъствие в медицинския свят от онова време, парфюмът прави своя дебют и в света на модата.

През 1600 г. модата изисква използването на ръкавици и те е трябвало да бъдат парфюмирани. Едно малко градче в южна Франция – Грас, произвежда ръкавици в големи количества и решава да започне да ги парфюмира във фабриката. Използването на парфюма отново става символ на класа и богатите са се отличавали от бедните по този начин. Хората изисквали дрехите, перуките, мебелите, както и телата им да бъдат ароматизирани. Така се ражда и до ден днешен продължава да бъде парфюмерийна столица на света, градчето Грас (Grasse- la capitale mondiale des parfums).

След този период, големите научни постижения превземат света на парфюмите с размах!

Всичко започва с изобретяването на одеколона – първоначално създаден за поглъщане, тази освежаваща смес от розмарин, нероли, бергамот и лимон се е използвала по много различни начини: като ароматен разтвор за вана с вода, като аромат за смесване с вино, като овкусител на бучки захар, като вода за уста или като лечебен компрес. Гъби, напоени с ароматизирана тоалетна вода се съхранявали в позлатени метални съдове. Разнообразието от опаковки на парфюмите от осемнадесети век е също толкова голямо, колкото и ароматите и тяхното използване. Течните парфюми са били в красиви крушовидни бутилки в стил Луи XIV. Стъклото като съд за съхранение на парфюма набира широка популярност във Франция с откриването на фабриката за кристални съдове Бакара през 1765 г.

С развитието на експерименталните процеси, парфюмерийната индустрия също започва да се развива още по-бързо.Формират се стандарти за използване и смесване на парфюм, както и стандарти за опаковки. Изкуството на парфюмерията се е развило значително чрез подобряване на дестилацията и качеството на есенциите. Използвайки ориенталски техники, във Венеция произвеждат първите бутилки от издухано стъкло. Точно там, професията „парфюмерист“ започва да придобива голяма популярност.

И колкото и назад във времето да е историческото начало на парфюма, основата му идея е същата както и днес – професионалните парфюмеристи смесват заедно различни вещества, за да създадат миризма, която носи различни чувства и мисли.

Историята на парфюма със сигурност е интересно пътуване назад във времето. И това не ни учудва. Тъй като нашето обоняние често ни движи като хора, е ясно защо парфюмът е изобретен на първо място. Когато подушим нещо приятно, то сме склонни да му се отдадем. Ние от ZAG ZODIAK варваме, че изживяването на парфюма е магия и че всеки трябва да има възможността да му се наслади. Нашата мисия е да ви доставяме аромати, вдъхновени от най-добрите марки на достъпни цени и с високо качество. Разполагайки със същите смеси като любимия ви луксозен парфюм, без всички опаковки и маркетингови облаци, нашите продукти са първокласен личен избор.

За да станете част от нашата парфюмерийна общност, пазарувайте нашите парфюми и парфюмерийни продукти и открийте аромата, който възпламенява вашите истински мечти.

Висококачествени дамски и мъжки парфюми ZAG Zodiak

Дамски и мъжки парфюми от парфюмерия ZAG Zodiak. Рециклируема опаковка. Високо съдържание на качествени френски парфюмни есенции