ПОДХОДЯЩИЯТ ПАРФЮМ СПРЯМО ХИМИЯТА НА ТЯЛОТО

ПОДХОДЯЩИЯТ ПАРФЮМ СПРЯМО ХИМИЯТА НА ТЯЛОТО

Как да изберем парфюм, който е подходящ за специфичната химия на тялото ни?

Как да изберем подходящия парфюм, спрямо специфичната химия на тялото си?

Изкуството да се носи парфюм не е като едно гише, което обслужва всички еднакво, нито пък е като един размер дреха, която седи по един и същи начин на всеки с подобно телосложение.

В действителност изкуството да се носи парфюм е нещо много лично. Ако харесате определен аромат на тялото на своя приятелка или ако го харесате, докато сте в магазина и го напръскате върху хартиен тестер, това не винаги означава, че този парфюм ще бъде идеален за вас, че ще стои добре на вашата кожа и че ще бъде приятен за носа на друг човек. Тоест, просто да напръскате един парфюм върху себе си, не означава, че той „ще работи“ на вас, така както „работи“, когато му се възхитихте за първи път, когато го помирисахте на Мария (примерно).

Объркахме ли ви вече?

Може би сте забелязали, че преди няколко години не можехте да се наситите на определен парфюм, но сега, когато го носите, той просто не изглежда да мирише „правилно“. Или може би има дни, в които парфюмът ви изглежда, че мирише по-силен, отколкото в други. Но как? Защо парфюмите се променят от време на време и миришат различно от човек до човек?

Отговорът се крие в химията на тялото и уникалният химичен и личен състав за телесните функции на човека.

Всъщност химията на тялото ви има голямо влияние върху аромата. И за да изберете перфектния парфюм, трябва да разберете различните части от химията на тялото си и как да тествате парфюми за него.

И така, как да изберете правилния парфюм спрямо химията на тялото си?

Всъщност е просто и единствено изисква известно търпение. Химията на тялото ви (а именно топлината, маслата и дори бактериите по кожата ви) играе важна роля и влияе пряко върху това как парфюмът се абсорбира и разпространява. Освен това оказва значително влияние и върху продължителността, която един парфюм оставя след себе си, както и върху специфичните нотки, които се излъчват от аромата при контакт с кожата ви. Тези фактори са вечно променящи се, и затова ефектът от един парфюм може да варира от човек до човек и от година на година.

Това е. Сега ще разгледаме тези няколко фактора и как те си взаимодействат с уникалната химия на тялото ви.

1. Типа на Вашата кожа

На първо място, най-важното нещо, което влияе върху това как ухае парфюмът върху вас, е вашият тип кожа. Има едно просто правило, което трябва да следвате, а именно -  колкото по-мазна е кожата ви, толкова по-малко парфюм ви трябва, за да въздейства ароматът и толкова по-дълго ще трае.

А. При по-мазна кожа: Мастните жлези (микроскопичните екзокринни жлези в кожата) отделят себум, който преминава към повърхността на кожата през космените фоликули. Начинът ни на хранене, начинът ни на живот, нивата на стрес влияят на това как мирише това мазно вещество. Когато себумът се смеси с потта и парфюма, резултатът при всеки ще бъде различен. Така че, ако имате по-скоро мазен тип кожа, тялото ви ще излъчва по-отчетлива миризма и ароматът ви ще се смесва по-лесно с парфюма.

Б. При по-суха кожа: По-грубата кожа улавя ароматните молекули в контурите си, което води до по-дълготраен аромат. Парфюмът, обаче, се изпарява изключително бързо върху суха кожа, заради липсата на мазнини, като по този начин притъпява аромата по-бързо. Маслата в един парфюм са тези, които му помагат да остане по-дълго. Ако самата кожа не изпуска достатъчно масло, парфюмът ще има по-малко аромат и устойчивост.

2. pH – то на Вашата кожа

Всички имаме естествено pH ниво на кожата. pH нивото е числова скала (обикновено между 0 и 14), която измерва киселинните или неутралните стойности на тялото. Кожата поддържа най-добър баланс, когато е  около 5,5 pH ,което е леко кисела среда. Най-общо казано, ако pH на кожата ви е неправилно (т.е. ако е твърде неутрално), тя няма да абсорбира аромата толкова добре, колкото ще го направи, когато бъде по-добре балансирано. Ако кожата ви е суха, овлажнете добре. Влагата е КЛЮЧЪТ, за да помогне на парфюма да се задържи по-дълго и да „работи“ според очакванията ви.

Вижте нашите предложение за овлажняващи лосиони за тяло

Парфюмиран балсам за тяло Заг Зодиак 322 TR

Парфюмиран балсам за тяло с ароматни нотки на плодове, цитруси и лотус.

Вземи сега

3. Температура на тялото

Спокойствието и доброто, уравновесено настроениесъщо могат да окажат драстично влияние на аромата и да ви подскажат кога да носите парфюм и кога не. Телесната ви топлина е основен фактор, който не трябва да се пренебрегва. По-високата базисна телесна температура означава, че резултатът от нанасянето на парфюм ще бъде по-осезаемо и обратното. Така че в топли дни или в дни, когато кръвта ви кипи, химичната реакция между ароматните компоненти и кожата ще бъде по-ефективна и парфюмът може да мирише по-интензивно.

4.    Принципът Проба/Грешка

Точно като при пробването на рокли, обувки и т.н. – колкото хора, толкова мнения за стил. В нашия случай можем да кажем, че няма два еднакви „носа“. Може да си мислите, че ухаете страхотно, но за другите около вас уникалната комбинация от естествените масла на вашата кожа и точно този парфюм може да не е толкова привлекателна. Няма парфюм с универсален аромат. Има повече от 400 рецептора в носа си и няма два еднакво „програмирани“. Ключът е да намерите парфюм, който често кара хората около Вас да ви казват колко страхотно миришете. Винаги е добра идея да тествате преди да купите! :)

Връхни, средни и базови нотки

Дали клоните към мускусни или към дървесни аромати? Всъщност трябва да опитате едното и да почувствате „НЕ“ и да намерите това, което щом пробвате почувствате „ДА“. Проблемът може да се крие само в горните нотки на парфюма, само в сърдечните му нотки или в неговите базови нотки. Ако неприятната миризма изчезне след няколко секунди, проблемът вероятно е в горните нотки. Ако се появи постепенно, проблемът вероятно е в средните или базовите нотки. По този начин можете да изолирате нотките, които не се смесват „както трябва“  кожата ви и да ги избягвате. Обръщайки внимание на това какви нотки и аромати ухаят страхотно на кожата ви, това ще ви помогне да стесните избора си към какъв тип парфюм да се ориентирате.

И сега – как да изберем подходящия парфюм

Ето тук вече е забавната част. Напръскайте различни парфюми във въздуха или върху картонен тестер, за да помиришете връхните им нотки. Ако харесвате определена горна нотка, сложете малко от този парфюм на китката си и я подушете отново след около 20 минути (тогава ще започнат да се разгръщат средните нотки). След около час помиришете отново и ако и тогава ви харесва (в този момент ще усетите и базовите нотки), то този парфюм е за вас. Не забравяйте -  когато тествате, отделете време. Не бързайте, а си дайте време да опознаете парфюма преди да купите.

Телата ни проивеждат свой собствен, уникален аромат и намирането на най-подходящия парфюм си е едно истинско забавление! Ние от ZAG ZODIAK сме подредили ароматите си в няколко категории, за да можете по-лесно да намерите това, което Ви отива най-много!

Вижте нашите качествени парфюми и парфюмерийни продукти

Разгледайте богатата гама дълготрайни парфюми с рециклируема опаковка за многократна употреба и парфюмерийни продукти от ZAG Zodiak.

Вземи сега
📌
Изберете вашия ZAG парфюм още сега!