ПАРФЮМ VS ОДЕКОЛОН

ПАРФЮМ VS ОДЕКОЛОН

Парфюмът не е само за дамите и eau de cologne не е само за мъжете.

Случвало ли Ви се е да вземете шише с аромат, да проверете етикета и там да прочетете думата „eau de cologne“ или „parfum“ и съответно да се откажете да си го купите, защото не е за вашия „пол“?

Е.. познайте какво? Направили сте грешка. Вековната идея, че парфюмът е за нея, а одеколонът за него е просто ГРЕШНА!

Да, мъжете могат да носят parfum, а дамите можете да носите eau de cologne. Не това определя тези два вида аромати не това ги прави различни. И ние от ZAG ZODIAK искаме да сложим край на това вековно възприятие.

Време е всички да разберат за какво става дума, когато говорим за одеколон VS парфюм.

Преди да се потопим в разликите, обаче, нека да се върнем малко назад в история за това как е станало общоприето мнението, че одеколонът е за мъже, а парфюмът - за жени.

Ако се вгледате в съвременния маркетинг на парфюми и одеколони, ще забележите ясна разлика между двете. Парфюмите обикновено се таргетират към жените. Много марки поставят жени, цветя, ярки цветове върху опаковката, с които се ориентират към дамите. Докато одеколоните обикновено се таргетират към мъжете - с по-тъмни цветове, мъжки шарки и мъже върху опаковката. Ето от тук идва цялото това възприятие.

Но откога е започнало това?

Още през 1700-те, например, е известно, че Наполеон носи излишно голямо количество парфюм, който използва, за да прикрие естествената си и разбираемо силна телесна миризма след месеци на пътя. Тоест, не винаги е било въпрос на пол. Съвременният маркетинг поема контрола, когато става въпрос за това как да възприемаме аромата. Но ако през 1700-те мъжете са използвали парфюм, кога изобщо се е появил одеколонът и дали първоначално е бил създаден за мъже?

„Първият регистриран одеколон е създаден от Джовани Мария Фарина през 18 век и е кръстен на родния му град Кьолн, Германия“. В началото е бил смес от цитрусови масла с други вещества като лавандула и нероли, а името си получава от града, в който е направен за първи път. И за първи път е бил измислен от мъж, да… но не е бил предназначен да се носи само от мъже. Всъщност първоначалната му идея е била да предложи един освежаващ аромат. И е бил обожаван от кралски особи и от двата пола от векове. Идеята му е за „едно-естественото пръскане, което ще ви позволи да се почувствате напълно като себе си, без това да скрива вашата личност, а по-скоро да я допълва."

Което ни води до истинските разлики между одеколон и парфюм. Всичко се свежда до концентрацията.

Истината е, че одеколонът не е измислен, за да се хареса на мъжете, нито е само за мъже. Истинската разлика между парфюм и одеколон е просто как са формулирани ароматите и концентрацията или количеството масла в аромата.

Както е описано в нашата статия Разлики между EDT, EDP и EDC — Одеколонът е смес, която се характеризира с приблизително 2-5% етерично масло, с което допълва естествения аромат на тялото. Докато парфюмът, който се счита за най-чистото съдържание на масла с около 20-30%, обикновено се използва за „покриване“ на този естествен аромат на човека.

Одеколонът е известен със своя лек и освежаващ аромат, който не надделява. Неговият създател го е носил с идеята да допълни личния му характер в света около себе си. „Предполага се, че миризмата, която бе концентрирал, е навявала спомени на аромати от италианския му дом, подчертавайки носталгията му. И така, в известен смисъл, това беше напълно уникално за неговата личност, неговото време и родословие."

Парфюмът, от друга страна, се дефинира като „ароматна течност, обикновено направена от етерични масла, извлечени от цветя и подправки, използвана за придаване на приятна миризма на тялото или дрехите“. Предназначена е, както бе споменато с примера с Наполеон по-горе, да прикрие или маскира телесната миризма.

Така че, разликата всъщност зависи от това кога и как искате да носите даден аромат.

В тази връзка също е важно да се обърне внимание на цената. Одеколонът, поради процента на концентрация, обикновено е много по-евтин от парфюма. И ако се върнем към маркетинга и защо е свързан с пола, нека си зададем въпроса кой в ​​нашето съвременно общество е по-склонен да харчи повече пари за козметичен продукт, мъжете или жените? Ние бихме казали, че през последните десетилетия това са жените! Ето защо маркетингът е насочен към жените, които харчат повече - за парфюми, а към мъжете, които харчат по-малко - за одеколон.

Но времената се променят!

В днешно време вече е абсолютно приемливо мъжете да се грижат за тялото си и да харчат пари за поддържане. И трябва да благодарим на социалните медии за това!

Това идва от желанието на новото поколение за себеизразяване и нежеланието да се придържа към общоприетите стереотипи от едно време. И мъжете, и жените искат неща, които да отразяват личността им,  това, което представляват те самите. На тях не им пука за последния аромат на поредната знаменитост. Хората буквално искат да изразят себе си. И ако това, което са те, в крайна сметка се окаже мъж, който носи парфюм, или жена, която носи одеколон, тогава така да бъде.

Ние от ZAG ZODIAK вярваме, че всеки заслужава да мирише фантастично! Ето защо създадохме богата гама от парфюми, която да е достъпна за всеки. Предлагайки аромати, които са насочени към личните предпочитание, а не към пола, ние имаме опция за всеки!

📌
Пазарувайте с удоволствие! Време е да откриете аромата, който отговаря точно на вашата личност. Изберете своя парфюм от ZAG ZODIAK сега!